Om våra forskare inom dermatologi och venereologi

Forskningen stödd av HudFondens stiftelser (Insamlingsstiftelsen Hudfonden, Edvard Welanders Stiftelse och Finsenstiftelsen (och framledes HudFonden) bedrivs på landets universitetssjukhus. Forskningen följs noga av medlemmarna i styrelsen i syfte att säkerställa att medlen används så effektivt som möjligt. Stödet för denna forskning har under åren bidragit till att svensk dermato-venereologisk forskning haft en stark ställning internationellt och förbättrat diagnostik och behandling av så vitt skilda sjukdomar som psoriasis, allergiskt eksem, hudtumörer, ärftliga hudsjukdomar, svårläkta bensår samt smittsam klamydia och viruskondylom.

Behoven framåt är oändliga.

Varför behövs forskning inom dermatologi och venereologi?

Dermatologi är läran om huden och dess sjukdomar. Huden utgör vårt viktigaste skydd mot omgivningen och är ett dynamiskt organ med många viktiga biologiska funktioner. Hudsjukdomar är vanliga – eksem, allergier, psoriasis, svårläkta bensår och hudcancer tillhör folksjukdomarna. Andra sjukdomar i huden är betydligt ovanligare och innefattar ett stort spektrum av olika sjukdomsmekanismer som var för sig kan ge upphov till kroniska besvär och svårt lidande. Till detta kommer att många invärtes sjukdomar återspeglas i hud och slemhinnor, t ex immunologiska sjukdomar och vissa ämnesomsättningsrubbningar, vilket ger komplexa sjukdomsbilder som är svåra att diagnosticera.

Venereologi är läran om de sexuellt överförbara infektionerna (STI), som orsakas av bakterier eller virus.  Många STI är vanligt förekommande, t.ex klamydia med drygt  30 000 fall/år, huvudsakligen i yngre åldrar. Flera STI ger få eller inga symtom medan andra ger svåra symtom. Oavsett symtom finns risk för komplikationer, personligt lidande och stora kostnader för samhället. Om STI kan förebyggas skulle det innebära många vinster både för individen och för samhället.

Inom venereologin behandlas även personer med genitala dermatoser, dvs hudsjukdomar i underlivet, t.ex lichen sclerosus och lichen planus.

Forskning kring dermatologi - hudsjukdomar

Forskning kring hudsjukdomar står inför samma utmaningar som annan biomedicinsk forskning. Under senare år har den genetiska och molekylära bakgrunden till flera sällsynta hudsjukdomar kartlagts, men när det gäller vanliga hudsjukdomar kämpar vi med att få grepp om bakomliggande biologiska och patologiska processer. Att förstå grundläggande mekanismer är en förutsättning för att förebygga sjukdom och för att utveckla sjukdomsspecifik, effektiv och i bästa fall botande behandling, vilket är målet för all forskning. Inom dermatologi har vi under senare år haft en lovande utveckling mot effektivare och mer målinriktad terapi, vilket är ett resultat av lyckosamt samarbete mellan preklinisk och klinisk forskning. Huden som organ erbjuder också stora möjligheter till att utveckla experimentella modeller för att studera basala biologiska processer och nya behandlingsprinciper.

Forskning kring venereologi - läran om sexuellt överförda infektioner

Venereologin utgör en integrerad del i den kombinerade specialiteten Hud- och könssjukdomar. Många smittämnen kan angripa såväl hud som slemhinna, t ex herpes- och vårtvirus, de senare med cancer- framkallande förmåga i underlivet. Med bred forskning, allt från klinisk epidemiologi till basal forskning om mekanismer bakom sjukdomar, finns stor potential för prevention av sexuellt överförda sjukdomar, inklusive utveckling av effektiva vacciner.

Inom venereologin handläggs även hudsjukdomar i underlivet. De drabbar framför allt kvinnor och kan ge svåra besvär av klåda och smärta. Några av dessa sjukdomar kan, särskilt om de inte behandlas, i förlängningen orsaka cellförändringar eller cancer.

Stöd forskningen kring hudsjukdomar och sexuellt överförda infektioner. Ge en gåva!

Hudsjukdomar - Psoriasis vulgaris