Atopic dermatitis

Beviljade anslag till forskare inom dermatologi och Venereologi

Insamlingsstiftelsen Hudfonden grundades 2015 på initiativ av styrelserna för Edvard Welanders stiftelse och Finsenstiftelsen. Härigenom skapades en kanal för löpande insamling av gåvor till forskningen, och ett publikt fönster genom vilket de medicinska behoven inom dermatologi/hudsjukdomar samt venereologi/könssjukdomar kan synliggöras.

Nedan finner du namn på forskare inom dermatologi och Venereologi som vi har valt att stötta

« Gå tillbaka

A nationwide multidisciplinary e-health platform for atopic dermatitis patients – mixed model approach including different stakeholders.


Huvudsökande: Åke Svensson
Arbetsplats: Clinical Research Center, Malmö, Lund


Atopisk dermatit (AD), är en vanlig inflammatorisk, starkt kliande, hudsjukdom som årligen drabbar ca 20% av barn och 5-10% i vuxen ålder. Det finns ett stort lidande associerat med AD och en omfattande påverkan på patienters livskvalité. Att patienter med AD eller föräldrar till barn med AD får adekvat information om sin sjukdom, försämrande faktorer och behandling är grundläggande för att få goda behandlingsresultat. Patientutbildning behöver ofta upprepas och utbildningens kvalité är beroende av kompetensen hos utbildande vårdpersonal. Vidare finns stora skillnader nationellt avseende tillgång till patientutbildning, och vissa patienter har inte alls tillgång. Vi har för avsikt att utveckla en digital plattform för patientutbildning. Denna kommer noggrant utvärderas och därefter förhoppningsvis kunna erbjudas nationellt. För att möjliggöra detta kommer vi som första delprojekt genomföra en fokus-grupps-studie där vi intervjuar patienter med AD för att få kvalitativa och kvantitativa data som, förutom omfattande material från vårdgivare i 33 länder, kommer ligga till grund för utvecklingen av den digitala patientutbildningen. Förutom att potentiellt effektivisera vården och minska sjukvårdskostnader på sikt, kommer detta ge oss möjlighet att uppnå vårt mål: att minska skillnader i vårdkvalité för patienter med AD i Sverige och harmonisera patientutbildningen som ges runt om i landet.