Atopic dermatitis

Beviljade anslag till forskare inom dermatologi och Venereologi

Insamlingsstiftelsen Hudfonden grundades 2015 på initiativ av styrelserna för Edvard Welanders stiftelse och Finsenstiftelsen. Härigenom skapades en kanal för löpande insamling av gåvor till forskningen, och ett publikt fönster genom vilket de medicinska behoven inom dermatologi/hudsjukdomar samt venereologi/könssjukdomar kan synliggöras.

Nedan finner du namn på forskare inom dermatologi och Venereologi som vi har valt att stötta

« Gå tillbaka

Photodynamic therapy of superficial non-melanoma skin cancer with simulated daylight vs. conventional red light, a randomised controlled trial


Huvudsökande: John Paoli
Arbetsplats: Institute of Clinical Sciences, Sahlgrenska Academy, Gothenburg


Fotodynamisk terapi (PDT) är en effektiv behandlingsmetod för ytlig icke-melanom hudcancer och förstadier till hudcancer: aktinisk keratos (AK), skivepitelcancer in situ (SCCIS) och superficiell basalcellscancer (sBCC). Först appliceras en ljussensibiliserande salva på den drabbade huden som får verka under 30 min-3 timmar beroende på vald ljuskälla. Sedan belyses huden och en fotodynamisk reaktion omvandlar syremolekyler i vävnaden till fria syreradikaler som dödar cancercellerna. Vid konventionell PDT (C-PDT) använder en sjuksköterska en lampa med rött ljus vilket ofta upplevs smärtsamt. Ett behandlingsrum för simulerat dagsljus PDT (SDL-PDT) har nyligen installerats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset vilket förhoppningsvis är lika effektivt som C-PDT men sannolikt mindre smärtsamt och är inte lika personalkrävande. I denna prospektiva, randomiserade, kontrollerade studien vill vi undersöka om SDL-PDT är lika effektivt som C-PDT vid behandling av ytlig icke-melanom hudcancer (198 patienter med AK, 176 patienter med SCCIS och lika många med sBCC) samt att jämföra biverkningarna som metoderna orsakar. Uppföljningsbesök görs efter 3 månader, 1 år och 2 år. Om SDL-PDT är lika effektivt som C-PDT för AK, SCCIS och sBCC kan patienterna få en standardiserad ljusdos med mindre smärta utan att vara beroende av vädret och utan skadlig UV-strålning. Behandlingen kan också minimera arbetsbelastningen på behandlande sjuksköterska.